Om oss

Denna sida har skapats till minne av mamma Sylvia som avled på julafton-2010. Givetvis tillägnar sidan även till  pappa.

Mamma härstammar från Idre , som även vår tidigare avlidna pappa också gör.  Dom flyttade tillbaka till Idre från Stockholm på senare dar.  Tyvärr fick pappa inte njuta så länge av sin pension då han gick bort i cancer av en ålder på 66 år 1984. Mamma blev så när på en vecka - 80 år, även där var det cancern.  Mamma levde  kvar i Idre efter pappas bortgång, där hon hade sina rötter. Då hon var en mycket stark och kulturell person fann hon glädje att leva vidare i bl a sitt måleri (akvarell).  Mamma deltog även i en tävling och vann , vad som skulle bli Idres souvernir, det blev nipgubben, som hon även patenterade. Hon värnade mycket om honom .

Mamma medverkande även i flera lokala revyér som blev mycket populära. Och hon engagerade sig en del även i bygden.

Hon var dessutom mycket stenintresserad. Hon var ute och samlade på speciella stenar, hon var även medlem i amatörgeologerna på -70 talet i Stockholm. Mamma åkte på sten turer runt i Sverige med deltagarna i föreningen, en del resor var vi med på - andra inte. Så man kan säga :) att det har förekommit stenar i hemmet största delen av hennes senare del av sitt liv. Som om inte det räckte, hon gick en kurs och lärde sig göra smycken av silver med infattade stenar.

- Mamma har även efterlämnat en vacker stensamling med mindre stenar, från hela världen

stenarna.jpgstensamlingen.jpg.

På fritiden gjorde hon även stentroll med olika karaktärer stentrollen-pa-oss.jpg. Här står hela familjen.

Flera såldes då dom var mycket populära. En annan populär syssla var växtfärgning. Det plockades alla de möjliga rötter och växter, som kokades och färgade garn. På hembygdsgården hänger numera mammas garn-färg kartagarn.jpg.

Det plockades bär, fiskades också väldigt ofta. Ett naturligt inslag i miljön att ta tillvara på det naturen gav.

Mamma tog turer ut i skogen med bilen ensam som med vänner, på bl a björnsafari, och såg även björnbjorn-nara.jpg och andra av skogens levande varelser. Fotade och målade av naturen i akvarell tavlor, som snudd på ser ut som foton. Hon var en mycket skicklig akvarellmålare.Hennes tavlor förekom på utställningar och flera av dom såldes. Vi är glada att ha kvar några av mammas tavlor. -De sista åren fick mamma smak på att resa. Hon drog till USA till släktingar,Island,på kryssning i medelhavet m m .

- Bilden föreställer förr om om somrarna på  fäbovallen  som ligger strax utanför Idre by. Vallen var då bemannad av hästar och kor

korna-pa-vallen.jpg .

Oftast var det mest fläkt o fart, med stora kalas, tjo och tjim. Ett mycket fint minne att ha.

nipvallen.jpgnipvallen-blaklockor.jpgvar-flaggstang.jpgvallen-pa-senhost.jpgnipfjallsomradet.jpghorafsning.jpg

oskar.jpgmamma-mona-och-en-bror-pa-vallen.jpgget.jpg

liten-mamma-vid-vallen.jpgoscar-sitter-pa-var-vernda-trapp.jpg

hoharsning.jpgolga-o-korna-pa-vallen.jpg

pa-vallen-forr.jpgoscar-kokar-kaffe-pa-vallen.jpg

                                                           Nipvallen från helikopter

                           nipvallen-fran-helokopter-92.jpg

 

 

Idag är det glesare med människor där. Kreaturen försvann för länge sedan. En o annan turist kommer förbi på en fjällpromenad. Annars är det sällan folk i stugorna (samtidigt). Någon / några veckor här o där är det folk i sina stugor, men aldrig alla samtidigt.

Men det förvaltas av oss som har stugor där. Man lever lite som på dåtid. Hämta vatten i hink i bäcken, elda i öppen spis, koka sitt kaffe. Hugga ved. Man går på utedass. 

Visst är det tomt att komma till Idre nu när våra båda föräldrar är borta. Och gå upp till vallen ger massvis med minnen som kommer fram då man sitter och tänker i skenet från brasan på kvällen.Nu får vi berätta vidare om alla de som var före oss-till de som sen tar över när vi är borta.

"Livet är så kort-ta vara på era nära och kära".

Nu vilar våra föräldrar vid Idres fina kyrka vid Idre sjön.

 Saknar er - mamma & pappa...

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)